Vraagteken

img

Vragen, vragen & nog eens vragen

Coaching hangt aan elkaar van vragen. Je kunt er tureluurs van worden. Elke goede coach begint met een intake. Waar kom je voor? Wat wil je bereiken met de coaching? Heb je een concrete coachvraag? Ook bij DenkendHart werkt het zo. Vervolgens onderzoek je samen met de coach steeds een beetje dieper wat er speelt. Coaching draait om het veranderen van gedrag. En jij als coachee bepaalt wat dat jou en jouw omgeving brengt. Her en der verspreid op deze website zie je van die coachvragen. Je mag er alvast mee stoeien, op kauwen, in je dagboek of bulletjournal wat over noteren of er anderen mee lastig vallen op een feestje.

De coach van DenkendHart wil je niets op je mouw spelden. Het is een illusie dat een coach jouw antwoorden geeft. Die antwoorden heb je namelijk zelf. Ze zitten in je hoofd, je hart, je voelt in je lijf of iets 'goed' is of dat je er ongemakkelijk bij voelt. Coaches geven geen advies maar schromen niet om aan te geven dat je beter andere 'hulp' kunt inzetten. Maar als je op een wachtlijst staat en vast aan jezelf wil werken, is coaching zeker bespreekbaar bij DenkendHart.

 

Vaak wordt in coaching een ijsberg aangehaald. Er is zichtbaar gedrag, boven de waterlijn. Daaronder zitten gedachten, gevoelens, overtuigingen, vaste reactiepatronen, jouw zelfconcept. En die maken dat jouw gedrag zo in elkaar zit. Je wil nieuw en ander gedrag, dus ga je onderin de ijsberg zoeken naar waar je aan een knopje kunt draaien. Echt, net als bij een ijsberg is wat je ziet letterlijk alleen maar het topje van de ijsberg.

 

In coaching komen de vragen trouwens niet alleen van de coach. Meer dan eens, vraagt een coachee zich ineens hardop iets af. En daar beginnen dingen te kantelen, te veranderen. Diep onderin de ijsberg, een beetje meer naar boven en uiteindelijk op de plek waar jij en anderen nieuw gedrag kunnen waarnemen.

 

IJsbergen smelten wereldwijd. Het rare is dat we dat juist aan de ijskappen zien. Terwijl ook daaronder van alles gebeurt dat de wereld een ander aanzicht geeft. Door ook daar soms bij stil te staan, komt een coachee wellicht zelfs iets verder dan 'werken aan mezelf'. Want jij, ja jij, bent ook onderdeel van een familie, een gezin, een samenleving, de wereld. En daarmee is alles wat er in jouw ijsberg gebeurt ook relevant voor hoe jij bijvoorbeeld omgaat met de ijsbergen van anderen én ijsbergen rond de poolkappen. DenkendHart heeft ervaring in het begeleiden van mensen die juist met dit soort existentiële thema's worstelen.

 

Bij DenkendHart wordt soms ook een andere berg gebruikt. Een berg die zich spiegelt in het water. Alles is er maar wat als je er anders naar gaat kijken? Dat is ACT (Acceptance & Commitment Training/Therapy) in coaching. Anders leren kijken, dingen laten 'zijn' maar er niet meer onder gebukt gaan. Niet minder voelen, maar anders voelen. Niet met als tijdelijk doel je beter voelen maar beter leven. De berg van de foto, is niet alleen. Net als jij. Jouw bergen, waarop je soms heel ingewikkelde kronkelpaadjes loopt, zijn ook te zien als heuveltjes waar je lichtvoetig en dansend op heen en terug kunt gaan. ACT gaat over het vinden van jouw waarden en daar naar handelen. En die waarden worden vaak weer gesymboliseerd in de alleronderste laag van zo'n ijsberg van een coachee.

 

Als jouw coachvraag zich leent om er met ACT aan te werken, is dat echt 'werken'. ACT (wat je uitspreekt als ékt) is ook niet voor niks een woord dat in het Engels ook staat voor 'in actie komen'. En bij deze ACT-coach kom je niet weg met 'acting'; toneelspel en sociaal wenselijke antwoorden. ACT kan een lang traject zijn. Maar er bestaat ook Focused ACT, waarbij we samen heel snel tot de kern van een specifiek issue komen. Jij kan weer verder en leerde waarschijnlijk een paar dingen die het voor jou mogelijk maken om een volgende keer zelf de zaak te tackelen. In een intake komen we er vast wel uit.

 

Vragen van jouw coach zijn geen vragen waarop een vast antwoord nodig is. Er is geen goed of fout. Soms valt in een coachgesprek een lange stilte waarna een coachee ineens begint te praten over iets wat op het eerste gezicht helemaal niets met de vraag te maken had. Wen er maar aan, coaching is ook: vragen stellen aan jezelf. En durven luisteren naar de antwoorden die vaak juist niet uit je verstand maar uit je lijf komen.

 

 

 

De foto's gaan nu eens niet over vragen.                         Zie ze eens, de bezige bijen, de mooie vlinders. Jouw coach staat mét en zonder fototoestel vaak stil in de natuur. Iets opmerken, en juist zonder fototoestel een focus op helemaal niets. Probeer eens een paar dagen achter elkaar de natuur op te zoeken, kleine stukjes natuur in je achtertuin of woonomgeving bewust op te merken. Bestudeer desnoods de paardenbloem op een parkeerterrein of een torretje op een stenen muur.

In coaching komt bij Coachpraktijk DenkendHart wellicht Positieve Intelligentie een keer naar voren. Dit soort momentjes bewust pakken, is een techniekje om saboterende stemmetjes in je hoofd minder te laten kakelen en de wijze woorden van jezelf beter te horen. Zonder vraag, gewoon even helemaal niets.